Home / Nieuws / Teken nu de petitie: geef zorgprofessionals voorrang op coronavaccinatie

Teken nu de petitie: geef zorgprofessionals voorrang op coronavaccinatie

Zorgprofessionals die een vaccinatie willen, hebben geen voorrang op een vaccinatie. Een groot deel wacht nog altijd op het vaccin en is zelfs pas in mei aan de beurt. Steeds meer niet-gevaccineerde zorgprofessionals moeten bijspringen in de COVID-zorg met alle risico’s van dien. Daarom is NU’91 onder andere een petitie gestart: geef zorgprofessionals voorrang! #veiligezorg

Teleurstellend

NU’91 maakt zich zorgen over het feit dat zorgprofessionals geen voorrang krijgen voor de coronavaccinatie. Dit bleek naar aanleiding van een overleg dat de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals had met demissionair minister Van Ark van VWS. De druk op de zorg – en vooral in de ziekenhuizen – is op dit moment weer ontzettend hoog. “Een teleurstellend resultaat. Op deze manier laat het kabinet de zorgprofessionals in de kou staan”, aldus NU’91.

Geef zorgprofessionals voorrang

NU’91 pleitte er al eerder voor dat zorgprofessionals, die dat willen, met voorrang gevaccineerd worden. Een groot deel van hen wacht echter nog altijd op het vaccin en is zelfs pas in mei aan de beurt. Steeds meer niet-gevaccineerde zorgprofessionals moeten bijspringen in de COVID-zorg met alle risico’s van dien. Ze voelen zich hierdoor onveilig en dat is onacceptabel. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We zien daarnaast dat het ziekteverzuim fors toeneemt. Zorgmedewerkers vallen uit, omdat zij zelf besmet zijn, maar ook omdat ze na een jaar werken onder deze omstandigheden moe en opgebrand zijn. Het is gewoon niet meer vol te houden. De continuïteit en kwaliteit van de zorg is in het geding. Willen we onze zorgprofessionals op de been houden, dan is een snelle mogelijkheid om te vaccineren van groot belang.”

Petitie

Volgens de beroepsorganisatie moet er op zeer korte termijn actie worden ondernomen. Om deze oproep nog meer kracht bij te zetten, is NU’91 de petitie #veiligezorg gestart. Hierin wordt verzocht zorgpersoneel voorrang te geven voor een coronavaccinatie. Salden: “We roepen de politiek hiermee op om komende week tot andere besluiten te komen. Het is niet verantwoord om langer te wachten nu we in de derde piek zijn beland. Enerzijds doen we er met de maatregelen alles aan om de druk op de zorg te ontlasten. En aan de andere kant wordt een heel concreet middel om de druk te verminderen, het vaccineren van zorgprofessionals, niet ingezet. Het water staat veel zorgprofessionals aan de lippen, nu de druk hoger is dan een jaar geleden. En dan wordt er ook al gesproken over versoepelingen.”

Coronadebat

De petitie wordt woensdag 14 april voor het coronadebat in de Tweede Kamer aangeboden aan het demissionair kabinet. Salden: “We accepteren dit niet meer. Als er niet snel iets verandert, moeten we overgaan tot andere acties.”

De petitie tekenen kan via: www.petities.nl/petitions/zorgprofessionals-met-voorrang-vaccineren

Bericht delen: