Home / Nieuws / Verwarring en teleurstelling na gesprek met minister Van Ark over FFP2-mondmaskers

Verwarring en teleurstelling na gesprek met minister Van Ark over FFP2-mondmaskers

Ruim twee weken geleden lieten wij nog enthousiast weten dat minister Tamara van Ark van Medische Zorg ermee instemde dat de FFP2-mondmaskers voor alle zorgprofessionals beschikbaar moesten zijn. Helaas is dit enthousiasme van korte duur geweest, want gisteren liet de minister in een overleg met NU’91 en de overige bonden weten dat ze werkgevers niet gaat verplichten om de FFP2-mondmaskers altijd en overal aan te bieden aan hun personeel.

Verwarring

NU’91 is teleurgesteld in de minister en vindt dat ze op deze manier voor verwarring zorgt. “Wel zeggen dat FFP2-mondmaskers voor alle zorgprofessionals beschikbaar moeten zijn, maar werkgevers niet verplichten ze beschikbaar te stellen. Dat werkt in de praktijk niet. Het kan en mag niet zo zijn dat professionals altijd moeten vragen om goed beschermd te mogen werken. De FFP2-mondmaskers moeten altijd beschikbaar zijn”, aldus Stella Salden, voorzitter van NU’91.

RIVM-richtlijnen

Dat Van Ark werkgevers niet gaat verplichten, is in de lijn van wat het RIVM in haar richtlijnen heeft staan. Zij geven daarin namelijk aan dat zorgprofessionals aan hun werkgever kunnen vragen om FFP2-mondmaskers mochten ze vinden dat hun gezondheid in het geding komt. Dit staat dus haaks op wat NU’91 continu uitspreekt: “Zorgprofessionals weten zelf heel goed in te schatten wanneer zij welke bescherming nodig hebben en daar moet naar geluisterd worden. Ze moeten er dus niet steeds om hoeven te vragen, maar altijd en overal zelf het FFP2-mondmasker kunnen pakken als ze het willen gebruiken.”

NU’91 blijft aandringen

NU’91 blijft bij haar standpunt over het gebruik van de FFP2-maskers. Wij blijven in gesprek met de minister (politiek) en de werkgevers aandringen op de veiligheid van alle zorgprofessionals en dat de beschermende middelen altijd en overal beschikbaar zijn. “Het kan namelijk niet zo zijn dat er discussies op de werkvloer ontstaan over het wel of niet beschikbaar stellen van de juiste beschermende middelen.”

Meldpunt FFP2-mondmaskers

NU’91 heeft een meldpunt beschermende middelen. Hier kunnen zorgprofessionals aangeven als het gebruik – of het op orde zijn van de FFP2-maskers – niet volgens de voorwaarden gebeurt, zoals hierboven in het bericht genoemd. Ook over het niet op orde zijn van andere beschermende middelen kan nog steeds melding gemaakt worden.

Bericht delen: